Afgrænsning af bed

Afgrænsning af bed

Hvis du er til ordnede haver, som dem du ser på slotte eller herregårde, så er du nødt til at afgrænse dine bede med fx bedafgrænsning i plast, eller sten hvis det skal være mere fornemt. Engang imellem kan man støde på et arrangement med åben have, og så kan man komme ind og se, hvordan andre har gjort det. Det er ofte haveinteresserede, som har gjort meget ud af blomsterne, så det er smukke og velskulpturerede haver.
Nogle vælger et bestemt tema og har tusindvis af tulipaner, dahlia, georginer eller liljer. Sofiero Slot i Sverige er fx kendt for deres rododendron, og tusindvis af mennesker valfarter hvert år til Sverige for at se de smukke blomster. Selvom du ikke går efter tusindvis af besøgende i din have, så er det alligevel rart at den ser pæn, nydelig og ordentlig ud. Udvalget i bedafskærmning er efterhånden blevet stort.
Ved mit sidste hus, der lagde vi en stor terrasse og havde nogle sten tilbage, som vi brugte til bedkant ved at grave dem halvt ned. Det var herregårdssten, og det så meget nydeligt ud, og holdbart var det også, men det var ikke praktisk i forhold til græsslåning, da flisen ragede op af græsset. Det bedste er at lægge en flise ned op af den stående, så man kan køre henover med en græsslåmaskine og slipper for at skulle klippe kanter. Det kan være meget tidskrævende at skulle ordne kanter hver gang, man har klippet græs, så derfor er det bedre at gøre arbejdet en gang for alle.
Udvalget er efterhånden stort i bedkanter, og du kan købe dem både i byggemarkederne, på nettet og i en butik som Bilka. Som regel er det den samme slags, du ser de fleste steder. Det er enten et lavt flettet pilehegn, små runde stoler eller plastik i sort eller grøn. På nettet eller hos specialbutikkerne finder du et større udvalg, men meterprisen er også væsentlig dyrere. For merprisen får du en god kvalitet og et lidt anderledes design. Du kan også vælge at købe i udlandet for at få noget helt andet. Som regel er priserne lavere, men fragten er til gengæld højere, så det er ikke altid, at det kan betale sig økonomisk, så det skal mere være på grund af udvalget de har i den pågældende udenlandske butik.
Rigtig mange vælger dog at lave bedkanterne selv af fliser eller sten, der passer til haven og resten af belægningen. Jeg har valgt den grønne plastik til min køkkenhave alene på grund af prisen – den var den billigste, og jeg regner ikke med at kunne se så meget af bedkanten, så den skal egentlig bare adskille jord og sten, og det burde den være god nok til. Jeg har købt den lave på 9 cm, men det er lige kort nok. Du får en kant, der står meget bedre, hvis du vælger den på 15 cm, men den skal selvfølgelig også graves ned, og det kan være svært, hvis jorden er meget hård. Min kant er i hvert fald for blød til, at den kan presses ned i lerjord.

You may also like...

Skriv et svar