Historisk og fremtidigt perspektiv på mobilt bredbånd

I dag er det normalt, at de fleste mobiltelefoner kan gå online via det mobile bredbånd. Det har naturligvis ikke altid været sådan, for i de første 2 generationer af mobiltelefonnettet var det kun tale- og tekstdata, der kunne transporteres – men med 3. generationsnettet er mulighederne praktisk talt de samme som med normal bredbånd via fx ADSL eller fiber. Alt sammen over de samme mobilmaster, som mobiltelefoner normalt kommunikerer gennem.

I starten var det slet ikke tænkt, at mobiltelefonnettet skulle kunne håndtere andet end tale. Derfor understøttede den første generation af mobiltelefonnettet 1G da også kun dette, selvfølgeligt suppleret med sms-understøttelse. Senere kom så 2. generation af nettet (2G), som tillod hastigheder, der kan sammenlignes lidt med 56-modem, hvis man drager en parallel til det traditionelle bredbånd. Herefter fulgte EDGE, som også blev benævnt 2,5G.

Historisk og fremtidigt perspektiv på mobilt bredbånd
I takt med, at netværket efterhånden kunne håndtere at overføre mere data, blev mobiltelefonerne også mere og mere avancerede, og mulighed for overførsel af billeder via MMS, surfing, e-mails, musik osv. blev mere reglen end undtagelsen blandt de nye mobiler. Dog blev disse telefoner branded mere mod forretningsfolk og nørder, der syntes, de teknologiske muligheder var spændende. Dog var hastigheden hverken særlig høj eller stabil, men da 3G-nettet blev udbygget i Danmark, blev det først rigtigt populært som privatforbruger at bruge mobilnettets efterhånden mange muligheder.

Dette gik hånd i hånd med, at 3 indtog markedet i både DK, men også andre steder i verden, og denne øgede konkurrence på dataområdet, fik prisen til at rasle ned, ikke kun på dataabonnementer, men også på telefonerne, der tilbød denne funktionalitet. Dette i så stort et omfang, at prisen på mobilt bredbånd i dag faktisk koster det samme som normal, traditionel bredbånd, hvorfor man gør overveje, hvilken variant der passer bedst.

Historisk og fremtidigt perspektiv på mobilt bredbånd
I dag er det 3. generation af mobilnetværket, som er det mest benyttede, men som man nok bemærker, er 4. generation (4G) efterhånden ved at være blevet udbredt, og så begynder det mobile bredbånd at kunne konkurrere med de høje hastigheder, som traditionel bredbånd tilbyder i dag.

Oplevelsen for brugeren vil formentligt være den samme, som det var at gå fra de tidlige ADSL-forbindelser til dagens 10-20 Mbit/sekund-forbindelser – altså vil man mærke en markant stigning dataoverførelseshastigheden, og hjemmesider vil komme hurtigere frem, filer vil blive downloadet hurtigere, og film vil kunne streames i væsentligt højere kvalitet.

Teoretisk vil 4G-netværkets tophastighed optimalt komme til at ligge på 150 Mbit/sekund under optimale forhold, men i praksis vil det nærmere være mellem 10 og 30 Mbit/sekund under normale forhold. For at kunne få gavn af det 4G, kræver det naturligvis, at man har det rette udstyr. I stedet for at få mobilt bredbånd gennem 3G-modems, er det selvfølgeligt nye, opgraderede 4G-modems, man skal investere i. Højest sandsynligt kommer det konkret til at foregå på samme måde, hvor man køber et modem til USB-stikket med et abonnement, der ligner dem, man kender i dag – dog vil abonnementsprisen i starten unægtelig være højere, da hastigheden jo også er det.

Selvom 4G-modemmerne kan anes i horisonten, vil der gå længere tid, før 4G-mobiltelefonerne kommer på markedet. De er udbredte i Fjernøsten, hvor man er længere fremme rent teknologisk i forhold til USA og Europa, hvorfor der kommer til at gå lidt tid fra, at 4G-netværket er blevet udbredt, til at det ikke kun er modemmer, men også mobiltelefoner, der vil kunne udnytte det nye, hurtigere mobile bredbånd.

You may also like...

Skriv et svar