Træhuse, bjælkehuse og bjælkehytter – byg selv priser, tilbud m.m.

Træhuse, bjælkehuse og bjælkehytter - byg selv priser, tilbud m.m.
Gennem en del år, så er det blevet ret populært at bygge træhuse her i landet. Det er faktisk som om der er sket en kæmpe udvikling ifht. tidligere, hvor langt de fleste huse blev bygget i mursten.

Naturligvis er der mange grunde til det er populært at bygge træhuse her i landet, men den sikkert nok væsentligste grund er det gode indeklima som man får i et træhus. Typisk er indeklimaet i et træhus nemlig bedre end hvad man får i fx. et hus af mursten.
Træhuse, bjælkehuse og bjælkehytter - byg selv priser, tilbud m.m.

Træhuse som typehuse
De fleste træhuse her i landet bygges udfra en typehus model. Det samme gælder når skal bygges et bjælkehus eller en bjælkehytte.

At det er sådan skyldes, at hovedparten af træhusene her i landet bliver bygget af firmaer, der arbejder udfra et antal forskellige typehus modeller når de skal bygge et nyt hus.

At byggeriet af et hus sker udfra en typehus model skal man ikke være bange for. Der er nemlig en hel del firmaer der tilbyder en masse forskellige modeller, så man kan sikre sig, at der også findes en model der passer til de boligdrømme og -planer man måtte have.

Valg af typehus model
De firmaernes hjemmesider, så er der næsten altid en gennemgang af de modeller som firmaet tilbyder. Desuden er det også let at bestille kataloger hjem fra firmaerne, hvis man måtte ønske dette.

Med andre ord, så er det nemt at få overblik over muligheder hvis man skal bygge et træhus – og det uanset om man vil bygge i 1 plan, 1½ plan eller 2 plan (udfra hvad jeg kan se, så er den mest populære løsning at bygge i 1½ plan. Det giver også god mening, da man derved får mere plads end hvis man bygger i kun 1 plan).

Det kan godt betale sig at bygge stort, når man skal vælge hvilken træhus model man skal bygge. Det er nemlig sådan, at man ikke sparer alverden på at bygge småt i stedet for stort. Og det er meget nemmere at sælge et stort hus på et senere tidspunkt (og det bliver jo relevant før eller siden – uanset hvor uvirkeligt det måtte synes, når man kun er nået til at sidde og planlægge huset).

I artiklen her, der har jeg mest fokus på bygning af helårshuse. Men det er også muligt at bygge fritidshuse af træ. Kigger man sig omkring, så ser man både træhuse, bjælkehuse og bjælkehytter der er bygget til fritidsbrug.

Overvej behovet for vedligeholdelse
Før man vælger at bygge et træhus, så skal man huske på, at træhuse skal holde ved lige på samme måde som andre huse skal det. Det er også vigtigt, at man gør sig klart, at især gamle træhuse ofte kræver mere vedligeholdelse end fx. huse, der er bygget af mursten.

For at holde et træhus ved lige, så skal det behandles mod sollys, insekter og svampeangreb. Det skal også males med faste mellemrum (hvor store mellemrum afhænger af det enkelte hus, malingen der benyttes og hvor meget huset fx. påvirkes af solen). Oven i det, så er der selvfølgelig al den vedligeholdelse, der altid er på et hus uanset materialer etc.

Det gælder for træhuse som for alle andre huse om at forebygge fremfor at forsøge at helbrede. Med andre ord, så skal man prøve at vedligeholde huset fremfor at reparere skader, der netop opstår fordi huset ikke er blevet vedligeholdt. Ikke mindst når det gælder insektangreb og svamp, så er det vigtigt at der gøres noget ved problemet før det forårsager store skader.

Forskellige måder at bygge på
Til sidst, så skal man huske på, at man kan bygge et træhus på forskellige måder. En måde er at få leveret huset færdigt og klar til at flytte ind i. En anden måde er, at man selv står for at bygge en større eller mindre del af huset.

Efter en nøje vurdering af egne evner, energi og tid, så kan man vælge at få leveret materialerne til huset og selv stå for hele byggeriet (selvbyg). Man kan også vælge at firmaet bygger grundhuset op for en og man så selv står for først og fremmest den indvendige del af huset (medbyg).

Der er flere grunde til man kan vælge selvbyg eller medbyg, men den væsentligste grund er selvfølgelig, at man kan spare en del penge på den måde. Præcis hvor meget man sparer varierer fra firma til firma – men fordi håndværkere her i landet koster en del i timen, så skal man ikke blive overrasket, hvis man kan spare rigtig mange penge på den måde (et godt udgangspunkt er iøvrigt, at man regner med det som færdigbyg koster ca. 1 million kr at bygge et træhus på 100 m2).

You may also like...

Skriv et svar